Smaki Nowego Jorku

jedzenie nowy jork

Jednym z najbardziej pożądanych celów podróży wielu osób jest Nowy Jork. Miasto, które nigdy nie śpi, tętni życiem i jest różnorodne pod względem kulturowym. Wieczny pośpiech sprawia, że amerykanie chętnie stołują się poza domem, by zaoszczędzić na czasie. Jednak jedzenie na mieście nie zawsze oznacza spożywanie fast foodów – ze względu na różne wpływy, kuchnia nowojorska jest niesamowicie zróżnicowana. Czego koniecznie trzeba spróbować będąc w Nowym Jorku?

Śniadania

bajglePodobno najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie – w Nowym Jorku można je zjeść w różnej formie. Fani rozpoczynania dnia od lekkich posiłków powinni spróbować dostępnego na każdym rogu ulicy i kultowego już w tym mieście bajgla. Słynny wypiek występuje pod wieloma postaciami i podobno przywędrował do tego miasta z Polski. Pancakes natomiast to propozycja dla łasuchów, którzy lubią śniadania na słodko. Gruby naleśnik podawany jest najczęściej z syropem klonowym i z pewnością nasyci każdego na wiele godzin. Osoby uważające, że pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien być bardziej konkretny również się nie zawiodą. Wystarczy wejść do baru, w którym serwuje się tradycyjne tosty, bekon i jajko sadzone, występujące w wielu wariantach, by zaspokoić swój wilczy apetyt.

Słodycze

conutJest kilka takich produktów, których będąc w Nowym Jorku powinny spróbować nawet osoby, które niechętnie zajadają się słodkościami. Należą do nich popularne cronut – to pączki wykonane z ciasta francuskiego, na które naprawdę warto czekać w długiej kolejce… nawet dwie godziny! W szranki z babcinymi sernikami mogą za to śmiało stawać cheescakes i choć niektórzy twierdzą, że amerykańska wersja popularnego w Polsce ciasta nie umywa się do domowych wypieków, warto spróbować go osobiście, by wypracować własną opinię w tej kwestii. Poza słodyczami typowymi dla Nowego Jorku warto spróbować takich amerykańskich klasyków jak: doughnuts, cupcakes, muffiny czy brownie, które są dostępne w każdej cukierni.

Fast Foody

pizzaSą takie dania, które niepodważalnie kojarzą się z amerykańską kuchnią. To fast foody – szybki sposób na zabicie głodu, który zrobił furorę na całym świecie. Mimo, że nie wszystkie specjały należące do tej grupy pochodzą z USA, to dzięki modyfikacjom i zdobytej tam popularności usłyszał o nich cały świat. Tak stało się np. z pizzą. Danie pochodzenia włoskiego, tradycyjnie serwowane na cienkim cieście wyrobionym dzięki użyciu specjalnej mąki, jedzone z dodatkiem oliwy i zaledwie kilku składników. Amerykańska wersja zupełnie nie przypomina tej europejskiej. Jak wygląda? Podwójny ser, dużo dodatków i sosu, grube ciasto i oczywiście Coca-Cola dla zabicia pragnienia. To właśnie ten rodzaj pizzy zdobył międzynarodowe uznanie, mimo że niektórzy uważają ją za profanację prawdziwie włoskiego smaku. Typowo amerykańskim szybkim daniem są burgery serwowane od ulicznych food trucków, po ekskluzywne restauracje. Jest wiele kombinacji służących urozmaiceniu tej popularnej kanapki, a mimo wszystko w Nowym Jorku najbardziej poleca się odwiedzenie restauracji, w której podaje się jej zupełnie podstawową wersję. Składa się na nią pszenna bułka, najlepszej jakości mięso sezonowane, czyli “leżakujące” do 3 tygodni po uboju i blue cheese, a całość podawana jest w towarzystwie frytek z rozmarynem.

Wymieniając popularne fast foody nie można zapomnieć o hot-dogach. Podłużna bułka z parówką i dodatkami skradła serca Amerykanów i stanowi jedną z popularniejszych przekąsek. Najlepsze nowojorskie hot-dogi można zjeść z dodatkiem kiszonej kapusty, chili, sera i mnóstwa sosów. Posiłek jest więc wysokokaloryczny i dość syty, dlatego aż trudno uwierzyć, że co rok odbywają się konkursy, w których Amerykanie pochłaniają na czas dziesiątki tych niepozornych bułek.

Na obiad

stekW Ameryce podaje się wszystko w dużych porcjach, dlatego spora część społeczeństwa ma problem z nadwagą. Europejczykowi próbującemu jedynie tamtejszych przysmaków nie grozi nagły przyrost masy, a warto sprawdzić dla jakich potraw Amerykanie kompletnie stracili głowę. Bez wątpienia do jednego z tych specjałów należą steki. Nigdzie nie smakują tak dobrze jak w USA, a to ze względu na inny sposób dzielenia mięsa. Najlepsze w Nowym Jorku to tzw. Strip Steak, które charakteryzują się niesamowitą kruchością. Najlepsze dania chińskie poza krajem, z którego się wywodzą, można zjeść właśnie w Nowym Jorku. Dzielnica Chinatown to prawdziwie azjatycki punkt na mapie miasta, gdzie można spróbować orientalnych dań w naprawdę przystępnej cenie. Wszystko jest świeże, pyszne, sycące i autentyczne – europejskie odpowiedniki zwykle nie dorównują daniom serwowanym w Chinatown.

Ta krótka charakterystyka doskonale pokazuje, jak wiele intrygujących smaków można poznać w Nowym Jorku. Dzięki licznym przewodnikom wyszczególniającym najpopularniejsze lokale w tym wielkim mieście, można spróbować wyjątkowych posiłków, które nigdzie indziej nie będą smakować tak dobrze.

Facebook